-----------------------------------------------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------------------------------

onsdag 30 december 2015

Körsbärsbiskvier

Hej hopp, nu är snart 2015 slut! Vad har vi gjort? Vad har ni gjort?

En av de största grejerna för oss - såklart - är ju att vår första kokbok Ta tillvara släpptes i maj i år. Sjukt roligt, och responsen har varit så fin - tack! Vi satte ganska snabbt igång med kokbok nummer två, som vi jobbat hårt med hela hösten. Den får ni dock vänta på ända till hösten 2016!

På bloggen har vi lagat laksa, pavlova, goda wraps och haft en extremt tidig, men mysig, picknick på stranden. Vi gjorde även en supergod pastarätt på uppdrag av Västerbottensost och nu senast ett veganskt julbord för kit.se. Bland annat. Har ni nåt favoritinlägg- eller recept från 2015?

Biskvier med körbärsfyllning. På bilden: Ett vitmålat träbord med en blå sammetsduk draperat över sig står vid en vägg. Väggen har en ljusblå, trasig tapet och golvet bordet står på består av mörkbruna, slitna träplankor. På bordet står ett silverfat med en hög kakor.

I vårt sista inlägg för det här året bjuder vi i alla fall på
*trumvirvel*
körsbärsbiskvier!

Eller biskvitter, som vi säger här hemma. Obs! Oerhört lokalt uttryck. Sträcker sig knappt till tomtgränsen.

Närbild på en delad biskvi liggandes på ett silverfat. Inut biskvien finns en ljusrosa smörkräm samt ett mörkrött körsbär.

Körsbärsbiskvierna gjorde i alla fall succé hos provsmakarna, och recept har redan delats ut bland släkt och vänner. Modifieringen av den klassiska biskvin är lika enkel som genial; lite körsbärssylt i smörkrämen, någon droppe bittermandelessens för att förstärka körsbärssmaken, och så ett körsbär dolt inne i smörkrämen.

Biskvier med körsbär. På bilden: Ett gammalt silverfat några biskvier på. Fatet står på ett bord som har en duk av ljusblå sammet.

Körsbärsbiskvier
12 stycken

200 gram mandelmassa
1 äggvita

150 gram rumsvarmt smör
1 msk körsbärssylt
1 1/2 dl florsocker
1 äggula
2 droppar bittermandelessens
1/2 tsk vaniljsocker

10 körsbär från körsbärssylt

150 gram mörk choklad
1/2 tsk neutral olja

Riv mandelmassan och blanda med äggvitan. Klicka ut 12 lika stora klickar på bakpappersklädd plåt. Platta till dem något och grädda i 15 minuter, 175 grader. Låt svalna.

Rör smör, äggula, florsocker, vaniljsocker och bittermandelessens slätt. Rör ner körsbärssylten. Ställ in i kylen.

Fördela smörkrämen på mandelbottnarna, det går enklast med en kniv. Lägg på en klick smörkräm, gör en grop och peta ner ett körsbär. Jämna till krämen och täck över körsbäret. Ställ in biskvierna i frysen.

Smält chokladen i vattenbad (eller på extremt låg värme i en kastrull på spisen). Blanda ner oljan. Lägg en ihopvikt handduk under chokladskålens ena kant så att den lutar, och du får en djupare sänka med choklad att doppa biskvierna i. Ta ut biskierna ur frysen, några i taget, och doppa snabbt ner i chokladen. Är biskvierna riktigt kalla så stelnar chokladen direkt, och de får en jämn och slät yta. Ställ in dem i frysen igen och låt dem stelna. Efter det kan du givetvis förvara dem i kylen!

Eftersom man måste doppa biskvierna i chokladen, så blir det lite smält choklad över. Då kan man ju göra något slags chokladbräck: blanda ner lite nötter, popcorn eller frön i chokladen, bred ut på bakplåtspapper, strö över flingsalt och låt stelna.

Ett bord med en blå sammetsduk slarvigt draperad över sig står vid en vägg. På bordet finns en glasflaska med en brunlila hortensia.

Så, 2016 då? Vi har bestämt att detta skall bli ett samarbetenas år. Kanske utvidga verksamheten? Blogga mer.

Ni då?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...