-----------------------------------------------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------------------------------

onsdag 25 mars 2015

Våfflor på rester

Våffeldagen och vår bok till ära så har vi gjort tre olika sorters våfflor - på tre olika sorters matrester!



Första varianten är en våffla med gröna ärtor och mynta i. De är fria från mjölk och gluten!



Vansinnigt goda med sallad på till exempel polkabetor, kapris och en stark vinägrett.



Här ser ni även våra andra favorittillbehör: crème fraiche med dijonsenap och soltorkade tomater i, och så vanlig, hederlig gräddfil.



Våffla nummer två är gjord på potatis, och också fri från gluten och mjölk. Sjukt god och frasig!



Den tredje våfflan, som är lite rödbrun, är faktiskt gjord på linsgryta. Helt vanlig, tomatbaserad linsgryta. Den är dessutom vegansk!



Så, våfflor kan en laga på nästan vilka rester som helst! Det är bara att exprimentera, tänka efter vilka kryddor som kan passa till råvaran, röra ihop en smet som ser bra ut och provlaga. Blir våfflan lite för lös behövs mer mjöl eller sådant som binder ihop smeten. Vill du ha den frasigare så är mer fett ett säkert kort.



Ärtvåffla, ca 8 laggar
ca 2 dl kokta ärtor
1 msk färsk eller fryst mynta
1 dl rismjöl
1 dl mandelmjöl
2 1/2 dl havremjölk
2 ägg
3 msk olja
salt

Mixa ärtorna och myntan till en smet. Blanda ner havremjölken och sedan ris- och mandelmjöl. Rör till en klumpfri smet. Blanda till sist i de övriga ingredienserna. Grädda i smort våffeljärn.
De här våfflorna går också att göra söta; blanda i några matskedar socker och ät med sirap istället för sallad!

Potatisvåffla, ca 8 laggar
3 kokta potatisar
2 dl havremjölk
1 dl maizena
25-50 gram smält smör/margarin
2 ägg
salt
eventuellt vitlökspulver och lite rosmarin

Mosa potatisarna. Blanda med havremjölk och maizena till en klumpfri smet. Blanda ner resten av ingredienserna och grädda i lätt smort våffeljärn. Servera med crème fraiche blandad med dijonsenap och soltorkade tomater samt hackad rödlök och gröna blad.

Tomatvåffla, ca 8 laggar
2 dl valfri, tomatbaserad gryta, typ linsgryta
2 dl vetemjöl
2 dl havremjölk
1/2 dl olja
eventuellt salt

Grytrestena kan behöva mixas om de innehåller stora bitar. Rör ut vetemjölet i havremjölken till en klumpfri smet. Blanda ner grytan och oljan. Salta eventuellt. Grädda i smort våffeljärn. Servera med gräddfil eller liknande.

2 kommentarer:

  1. Det här ska jag DEFINIVT testa på!! Ni är ju bara bäst

    SvaraRadera
  2. Tack för middagsinspirationen. Vår katt smakar gärna på det mesta som serveras, han hälsar att ärtvåfflor med creme fraiche är typ det godaste han ätit! :)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...