-----------------------------------------------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------------------------------

torsdag 4 april 2013

Avantkakan

Tidningen Avant (en sjukt bra nättidning, för er som inte känner till den) har mattema det här numret, och passande nog så blev Amanda intervjuad av dem. I samband med detta bestämdes även att Våra Oköttsliga Lustar skulle ta fram en bakelse eller kaka åt Avant, något gott att bjuda på i samband med event eller releasepartyn.



Det var ganska många kriterier att uppfylla. Vegansk, givetvis. Lättbakad. Inga stora glasyrgrejor på, kakan skulle vara lättransporterad, m.m. Efter ovanligt många provbak och mycket tankeverksamhet blev det tillslut den här kakan:



Världens bästa kaka! En halvt genombakt kladdkaka med tryffelsmet på. Lätt att göra, lätt att transportera, lätt att dekorera, lätt att variera och framför allt: lätt att äta. Kakan på bilden är "naturell", alltså bara choklad, men man kan ha på rostade nötter, flingsalt, krossad turkisk peppar - eller varför inte lite mintolja i tryffeln?



Hemligheten med kakan är att grädda själva botten väldigt kort tid, mellan 10-15 minuter för en springform beroende på storleken. En ska helt enkelt vara lite rädd när man tar ut den ur ugnen, för den ska vara ganska lös. Sen häller en kvickt på tryffelsmeten och låter den svalna.

Kakan blir vegansk om en använder veganskt margarin och vegansk grädde, men det går lika bra med mjölkprodukter om en äter det.



Avantkakan
1 springform
(bakar en till många så tredubblar en receptet och bakar i långpanna istället)

100 gram margarin
2 dl socker
1 dl soja- eller havregrädde
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl kakao
1/2 tsk salt
2,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Smält margarinet. Blanda i socker, salt, vaniljsocker och kakao. Tillsätt grädden och rör till sist ner mjölet. Bred ut smeten i smord springform och grädda i 10-15 minuter, beroende på springformens storlek.

Gör tryffelsmeten när kakan är i ugnen:
1 dl soja- eller havregrädde
50 g margarin
300 g mörk choklad
en nypa salt
(eventuell smaksättning)

Koka upp grädde och margarin och låt chokladen smälta däri. Häll tryffelsmeten över den varma kakan och låt svalna. När kakan är kylskåpskall är den enkel att skära i snygga bitar.

Dekorerar en med vit choklad, som vi gjorde, så tänk på att den mesta vita chokladen innehåller mjölk. Leta på hälsokostaffärer eller på till exempel Goodstore.

4 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  2. Provade att baka denna kaka i vegansk tappning idag. Vad gjorde jag för fel med tryffel-smeten. Den blev grynig och ful, liksom curdlade sig. Hoppas den går att äta ändå. Ful som stryk är den och fattig blev jag av choklad-köpet.

    SvaraRadera
  3. Hej! tack för en bra blogg!
    jag provade göra denna kaka för någon vecka sedan och misslyckades totalt med tryffeln. Den blev grynig och alldeles för stark/bitter. Åt den ändå, men det kändes som jag gjorde något fel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,
      vad tråkigt! Kan det vara så att du hade tryffelsmeten på för stark värme? Då kan choklad bli grynig och tråkig. Grädden och smöret skall bara kokas upp, och sen drar man av det från plattan och lägger i chokladen som smälter i den varma vätskan. Rör om lite då och då, och resultatet skall bli en glänsande, slät smet.
      Om smeten blev väldigt bitter kanske du hade en choklad med väldigt hög kakaohalt, du kanske skulle kunna tillsätta en nypa socker om smaken blev för stark?
      Hoppas det går bättre nästa gång! /Amanda

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...