-----------------------------------------------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------------------------------

söndag 17 mars 2013

Pizza med rödbeta och karamelliserad lök

Våren smyger sig på, drar sig tillbaka igen men lämnar en längtan efter värme och framför allt fina, färska grönsaker och örter!Pizza från pizzeria är en sak, och hemmagjord är en helt annan - som ni kanske vet. Och jag gillar att ha det så. Bakar en pizza hemma blir degen lite tjockare, osten är lite godare och dessutom kan en välja helt fritt vad gäller topping.Eftersom de färska tomaterna och basilikan ännu lyser med sin frånvaro, så prövade vi att göra pizza med något som faktiskt är i säsong nu, nämligen rödbetor. Det blev succé! Under rödbetorna ligger ett lager med karamelliserad lök, och sedan toppade vi med chèvre, solrosfrön och lite olivolja.Vi lät degen vara lite tjockare, och förgräddade den dessutom. På så sätt riskerar en inte att pizzan blir blöt av fyllningen.Deg till två stora, organiskt formade pizzor:
1/2 pkt jäst
6 dl vatten
1 tsk salt
1 msk olja
cirka 12 dl vetemjöl

Fyllning:
4 rödlökar
1 msk honung
1 msk balsamvinäger
salt
4 rödbetor
200 gram chèvre
någon deciliter solrosfrön
olivolja

Börja med att koka rödbetorna, det tar en stund. Gör degen under tiden: Lös jästen i det ljumna vattnet, tillsätt salt och olja. Rör ner så mycket mjöl att du har en smidig deg. Låt jäsa till dubbel storlek i ungefär 35 minuter. Baka sedan ut till två bakplåtsstora pizzor. Ringla över lite olja och förgrädda i tio minuter på 225 graders ugnsvärme.

Skala och skiva löken. Fräs i lite matfett tills de precis börjar mjukna, tillsätt då honung, balsamvinäger och lite salt. Låt steka en stund till, så det blir karamelliserat men inte bränt. Skala rödbetorna (går lättast under kallvatten, gnid av skalet med händerna) och skiva dem tunt. Fördela den karamelliserade löken över pizzorna, lägg sedan på rödbetorna. Dela chèvren i ganska stora bitar och fördela över pizzorna. Ringla över lite olivolja och grädda tills osten fått fin färg, cirka 15 minuter.

Strössla över solrosfrön och dra något drag med pepparkvarnen över pizzorna innan servering.

7 kommentarer:

 1. Everyone loves it whenever people come together and share
  thoughts. Great site, keep it up!

  my web-site - marvin tree pruner

  SvaraRadera
 2. Å va gott!Det är så bra att ni alltid kan tipsa om bra mat, skönt att inte behöva tänka själv varje dag :)
  <3 p

  SvaraRadera
 3. det här ska jag prova! //Pandan

  SvaraRadera
 4. 맛있어 보이네요. 피자 도우를 먼저 굽고 다음에 토핑을 얹었나 보군요. 재미있는 방법이네요.

  SvaraRadera
 5. 맛있어 보이네요. 피자 도우를 먼저 굽고 나중에 토핑을 얹는 방법이 독특해 보이네요.

  SvaraRadera
 6. Mmh! Nu har jag smaskat denna pizza i flera dagar. Istället för chèvre hade jag nån slags portugisisk fårost som jag hittat på Lidl, den passande nog ännu bättre för ändamålet då den smälte väldigt fint.
  Ett riktigt höjdarrecept! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att du gillade den! Kan tänka mig att fårost också är supergott på! /Amanda

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...