-----------------------------------------------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------------------------------

torsdag 12 april 2012

Paj med linser

Idag, mina vänner, är det linssoppans dag. Linser som linser, tänkte vi, och gjorde en linspaj med massa grönsaker och filodeg. Smaskens!Filodeg blir lite hårdare och ännu frasigare än smördeg. Det funkar ju givetvis med hemmagjord pajdeg eller smördeg också, men eftersom jag råkade ha filodeg i frysen så tog vi det!Linspaj
fyllning:
1 paprika
1 lök
1 aubergine
3 tomater
2 vitlöksklyftor
1 tetra gröna linser (eller så kokar du själv!)
salt, peppar, timjan och örtsalt

filodeg
smält smör eller margarin

Skär alla grönsaker i lagom bitar. Fräs lök och aubergine i lite olja, det blir godast om auberginen får färg. Tillsätt sedan paprika och fräs lite till. Ha i vitlök, tomater och linser och låt det bli varmt.

Pensla en form med smält margarin. Lägg i ett ark filodeg, pensla med smör och fortsätt så tills formen är täckt av flera lager filodeg. Degen får gärna hänga ut över kanten. Lägg linsfyllningen i pajformen och täck på samma sätt med flera lager deg. Rulla till sist ihop all deg som hänger utanför formen till en snygg krans längs med kanten. Grädda i 200 graders ugnsvärme i cirka 20 minuter eller tills pajen är gyllene.

6 kommentarer:

 1. Så gott det ser ut! Jag gillar filodeg och den blir så där härligt frasig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och så kan man ju bestämma själv hur mycket deg man vill ha, ännu en fördel! Tack! :)

   Radera
 2. Hittade just er blogg och fytusan så bra den verkar! GO GO GO!

  SvaraRadera
 3. Om man kokar själv, ungefär hur mycket linser skall man ha? (Jag har otroligt svårt för att bedöma både mängd och rimlighet). Jag vet inte hur mycket det är i en tetra eftersom de inte är så vanliga i mataffärerna i London.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt min erfarenhet så blir ökar linsernas volym typ tre gånger när man kokar dem, så du kanske skulle kunna koka 1/2 - 3/4 dl torkade (gröna)linser till just det här receptet...
   Lycka till!

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...