-----------------------------------------------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------------------------------

torsdag 13 oktober 2011

Rejäl mat!

Hej vänner!
Idag bryter vi flödet av söta rätter med en gammal hederlig grönsakssoppa. Sjukt gott, tycker vi!



När grönsaksdisken dignar av svenskodlade rotsaker är i alla fall inte jag sen att handla. Inte nog med att det är sjukt gott och nyttigt - det är billigt och miljövänligt också. Win - win, liksom!



I en grönsakssoppa kan man stoppa det mesta i grönsaksväg; vi använde morötter, palsternacka, kålrot, rotselleri och purjolök. Smaksatte med färsk timjan, och så fick några ärtor fick hamna i grytan det allra sista. Själva överraskningen ligger snarare i tillbehöret.



Istället för det vanliga brödet fyllde vi ett krispigt pajskal med stekt lök och lite linser. Och det var inte fy skam!



Vill ni prova vår lökpaj kommer receptet här:

Gör ett pajskal på 100 gram margarin, 3 dl mjöl av valfri sort och 2 msk kallt vatten. Nyp snabbt ihop och tryck ut i en pajform. Grädda 10-15 minuter i 225 grader.

Skiva 4-5 lökar och stek länge på svag värme. Salta och sockra något, så löken blir lite karamelliserad. Koka 1 dl små linser i grönsaksbuljong tills de är mjuka. Blanda lök, linser och 1/2 dl sojagrädde. Bred ut i pajskalet och grädda tills pajen fått fin färg.

1 kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...